De ce Climate Diplomacy? Schimbarile climatice reprezinta o problema globala si complexa, care se manifesta diferit de la stat la stat, printr-o varietate de caracteristici care tin de regiune, cultura si fondul socio-economic.
Dat fiiind caracterul global al acestei problematici, guvernele si diplomatii trebuie sa aiba un cuvant de spus in aceasta privinta si sa gaseasca un argument convingator, sa creeze parteneriate intre state si organizatii globale, pentru a elabora de comun acord reglementari si modalitati de actiune pentru combaterea acestei probleme.
Pentru a se ajunge la o intelegere cuprinzatoare a particularitatilor problemelor cu care se confrunta fiecare zona in parte, si pentru o accelerare a actiunilor in aceasta privinta este nevoie de o implicare a mai multor actori relevanti in societatile lor, de un dialog intre regiuni pentru a face schimb de viziuni si a crea mai multe grupuri de interese si actiune comuna.
Parteneriatele bilaterale si multilaterale pot servi drept instrumente semnificative pentru depasirea barierelor.
Investitiile in tehnologii cu emisii reduse de carbon reprezinta oportunitati pentru o crestere sustenabila si dezvoltare economica. De aceea este nevoie de implicare, constientizare si suport international pentru transfer tehnologic.
Pentru a atenua impactul schimbarilor climatice este necesara o solutie care poate fi gasita doar prin cooperarea dintre tari, iar asta presupune o consolidare a network-ului diplomatic cu focus pe acest subiect.
Pe langa impactul pe care Il au asupra mediului si a sanatatii umane, schimbarile climatice prezinta si un potential de impact major asupra societatiilor / tarilor, existand riscul cresterii instabilitatii regionale si a conflictelor interstatale. Nu in ultimul rand trebuie mentionate si implicatiile economice (vezi detalii in programul Business Diplomacy), dat fiind faptul ca solutionarea problematicii sta si in transferul de tehnologie de regula de la statele puternic industrializate catre cele mai slab dezvoltate.
Schimbarile climatice globale reprezinta un risc mare atat pentru tarile in curs de dezvoltare cat si pentru cele subdezvoltate. Multe dintre acestea se tem ca schimbarile climatice le va pune in imposibilitatea de a-si asigura resursele necesare pentru populatie. Printre tarile subdezvoltate care se confrunta cu aceasta problema este Africa de Sud, care a decretat ca se afla in stare de catastrofa naturala, din cauza secetei din Cape Town, care ameninta cetatenii cu intreruperea aprovizionarii cu apa potabila.
Doua dintre cele mai importante amenintari care pot compromite securitatea umana sunt apa potabila (asa cum am mentionat si in exemplul despre situatia actuala din Cape Town) si lipsa resurselor alimentare.
Politicile externe comune pot sprijini consolidarea capacitatilor de adaptare si pregatirea pentru dezastre. De la caz la caz, este nevoie de o adaptare la schimbarile climatice si de ajutor umanitar.
Fiecare continent, regiune si respectiv tara, se afla in pozitii diferite, iar consecintele acestei schimbari vor fi diferite si vor avea impact social, politic si eonomic. In acelasi timp, capacitatile de actiune ale acestora sunt diferite, Asia, Africa si Orientul Mijlociu se confrunta cu provocari diferite.
De unde legatura Climate cu Diplomacy?
Climate Diplomacy este un concept care presupune implicatii geopolitice.
Cand vine vorba de relatii multilaterale, intr-o problematica care este globala, si in care doar cateva state se implica activ, diplomatia este cheia care poate debloca mecanismul de negociere a disputelor si de parafare a solutiilor.
Diplomacy360 @Production